Donderdag 22 maart

We weten allemaal dat Buurman T. een fervent schaatser is. Hij heeft al drie keer de Elfstedentocht geschaatst. Dat is bijzonder en het wordt steeds bijzonderder omdat natuurijs steeds zeldzamer wordt. Helaas, maar Buurman T. laat zich niet voor een gat vangen.

Hij is met ons deze winter gaan schaatsen op het kunstijs van Alkmaar. Omdat het nu weer tijd is voor de lentekriebels heeft Buurman T. met dit verslag aan de sponsoren een mooie (voorlopige!) punt gezet achter een fantastische leerschool:

Beste mensen,

Het schaatsseizoen zit er op, weliswaar zonder natuurijs, maar ik kijk er toch met veel voldoening op terug. Dat komt omdat ik het afgelopen seizoen een groep jongeren de eerste beginselen van het schaatsen heb kunnen bijbrengen op de kunstijsbaan de Meent in Alkmaar.

Deze jongeren, in leeftijd van 8 tot 19,  wonen sinds kort in Nederland en zijn zeer gemotiveerd om hier  te integreren en alles te leren. En wat is er dan meer oer-hollands dan schaatsen?Dankzij jullie gulle giften had  ik in totaal een budget van € 360 tot mijn beschikking. Daarvan kon ik de entree van de ijsbaan en de schaatshuur betalen.

In totaal zijn we 14 keer op pad geweest. Maar het geld is nog niet op, ik heb nog € 180 over. Dat komt omdat het aantal deelnemers minder was dan ik had gehoopt,en ik flinke kortingen heb gekregen. Dat is dus een luxe probleem, maar geen nood: volgend seizoen gaan we weer door, want schaatsen leer je niet in 1 seizoen.

Het is prachtig om de snelle vorderingen te zien. Geen van hen had ooit op schaatsen gestaan. Hoe ze in korte tijd, beginnend achter een looprekje, na een paar maanden al lekker rondjes rijden. Weliswaar met vallen en opstaan. En piepen? Daar doen ze niet aan.

We zijn nu aan het plannen maken voor een zomertraining, en in oktober hervatten we weer de schaatstraining. Hopelijk komt er dan wel natuurijs. Dan komt de stapel schaatsen van pas, die bij mij in de schuur ligt. Spontaan heb ik van jullie ongeveer 15 paar schaatsen gekregen.

Had ik niet de aanvoer stopgezet, dan waren het er nog veel meer geweest.

Bedankt allemaal, ook voor de spontane en sympathieke reacties.