Autonomie volstaat niet

Stephan Sanders schrijft vandaag in de Volkskrant: “(-), want de normale staat van de mens is ‘in dubio’, ¬†we twijfelen wat af en bij al die twijfel speelt de omgeving een stevig woordje mee, want we willen niet alleen ons Zelf genoeg zijn, we willen ook anderen behagen. Ik wil maar zeggen: bij elke beslissing, hoe onbenullig ook, is het Zelf verdeeld, en spreekt met minstens twee monden.”

Daarnet heb ik twee instanties mijn tekst “Buurman&Buurvrouw” gemaild. Hierin bepleit ik de vergroting van de autonomie van, in dit geval, jongeren met een verblijfsvergunning in onze buurt.

Daar dragen wij graag aan bij. Maar de tekst van Sanders maakt mij (wederom) bewust van de noodzaak de vergroting van autonomie na te streven in een context van liefde en begrip. Zonder die twee is geen vaardigheid duurzaam.

Henk Pruiksma